Italiaanse wijnen Antwerpen uit Piemonte
Winkelwagen 0

Winteractiviteit in Piemonte wijngaarden

proefpakket wijnpakket winterpakket

Hier in België loopt de winter stilaan ten einde … Hier en daar zien we al tekenen dat de lente eraan komt.

Nochtans in Piëmonte wintert het nog volop en wordt er duchtig geskied.

Je zou denken dat er dan niet veel activiteit is in de wijngaard. Klopt gedeeltelijk enerzijds, maar anderzijds is de belangrijkste taak voor de wijnboer tijdens de winter snoeien.

Winteractiviteit in Piëmonte wijngaard

Snoeien is essentieel voor de groei van de ranken en de kwaliteit van de druiven het volgende jaar. Snoeien heeft zijn invloed op het knoppen van de plant. Het beste is om er zo lang mogelijk mee te wachten tot de sapstroom volledig tot stilstand is gekomen. Vanaf december en zeker in januari en februari is het de meest geschikte moment. De wijnboer zal extra aandachtig zijn om niet te snoeien op een moment dat het vriest. Zo wordt vorstschade vermeden, drogen de ranken niet uit en zijn ze minder gevoelig voor ziekten.

Behalve snoeien, is het opruimen van het snoeihout een andere belangrijke activiteit in de winterse wijngaard. Het gesnoeide hout wordt verwijderd uit de steundraden waar het zich tijdens de groei vast snoerde.

Andere winteractiviteiten zijn het plaatsen en vervangen van de palen en hechtingsdraden voor de groeiende wijnranken. Na het afronden van dit werk, wordt de tak waaruit nieuwe scheuten zullen groeien, vastgemaakt aan de spandraden.

Wanneer deze karwei erop zit, is het maart en beginnen de knoppen op de wijnrank uit te schieten en is de lente aangebroken. Het nieuwe wijnjaar is begonnen.

Om de winterperiode mooi af te sluiten, kan je nog genieten van volgende winter wijnpakketten:

Winter wijnpakket wit - rood

Winter wijnpakket roodOuder bericht Nieuwer bericht


Post hieronder je commentaar:

Commentaar op berichten verschijnt enkel na goedkeuring door de administrator